Pluggtips!

Nyss hemkommen från träning, medelpass på Friskis, alltid lika roligt och man blir alltid lika arg på de där sista armhävningarna som man inte riktigt pallar.  Hade ju lovat er lite pluggtipps, so here it goes....

Det allra första och deffinitivt viktigaste, börja gilla skolan!  Innan du är färdig med gymnasiet har du gått hela 13 (!) år av ditt liv i skolan, och för vad kan man ju fråga sig? Inte är det för föräldrarna, lärarna eller kompisarna utan allt är för din skull! Det är din framtid det handlar om, glöm inte det!  Inställningen är a och o kan jag lova.

Det spelar ingen roll vilken årskurs du går i, på högstadiet eller gymansiet, du kan alltid förbättra dig, det är inget som är kört.

Att smöra för lärare är ingen bra ide, dem är oftast smartare än vad man tror och ser igenom, men ett tips är att prata med sina lärare om vilka betyg man siktar på så kan man få hjälp och redskap för att ta sig dit, läraren märker även att eleven är medveten om sin framtid. Och för allt i världen, fuska aldrig, det är omoraliskt och töntigt, så mellanstadie-läraren-märker-ingenting...


Samla på dig så mycket kunskap som möjligt, även om du råkar komma över en text som egentligen inte hör till det du letade efter, läs den ändå! Någongång kommer säkert den kunskapen till nytta, om inte annat i TP eller något!


                 Detta var självaste inställningsdelen, nu kommer ju även det praktiska;






Skjut aldrig på plugget, jag gör det imorn, jag tar det sen... Då blir det oftast inte gjort, och har du väl gjort vad du ska så känns det bättre efteråt än att alltid ha saker som ligger över en.

Du får helt enkelt ta dig tid att plugga, du tar dig tid för att vara med vänner, se på tv och sitta vid datorn, pluggandet måste också få ha sin tid.

Förbered dig i tid! Sitt inte kvällen innan och plugga på provet du har imorgon, planering kallas det.

Sitt inte och plugga i mer än en timme i taget, hjärnan orkar inte vara aktiv allt förlänge i streck och ta en liten paus, på kanske en 10-15 minuter, men inte längre för då hinner man börja pyssla med annant och glömmer bort att fortsätta.

Har du ett häfte med text till ett prov eller liknande, använd en överstrykningspenna och markera allt som du tycker är viktigt, och solla bort allt den andra överflödiga. I en text är författaren ofta mycket bra på att ordbajsa, och om du lär dig precis allt hinner du inte koncenterera dig på det som är viktigt. Sedan är markering även ett bra sätt för hjärnan att lära in, det går in helt enkelt.

Anteckna mycket!  Det är mycket som lärarna säger på lektionerna som dem inte ber oss elever att skriva upp, men som kan komma till användning. Kanske berätar dem om det som står i boken men med andra ord som är lättare att förstå? Skriv ner!

Repetera glosor  minst 10 gånger, då fastnar det!  Du kan inte en glosa förrän man väcker dig mitt i natten och du kan svara på det, kan du den, klarar du provet eller läxförhöret.

Använd lektionstiden! Arbetar man efftektivt på lektionstid har man mindre att göra hemma och kan ägna sig åt andra roliga saker. Om det är dålig studiemiljö i klassen, säg till! Det är lärarnas skyldighet att du ska kunna jobba på lektionerna.

Ska du skriva en uppsats, koppiera inte en text och ändra ordföljden, du har ändrat texten men du har inte gjort den till din egen. För att göra en bra uppsats ska du använda dig av olika källor, läsa dem och sedan skriva ner med egna ord vad texterna tillsammans handlade om utan att titta på texterna. Då blir det din egen. absolut fantastiska uppsats!



Nu blev det ett väldigt långt inlägg det här, men jag hoppas att ni orkar läsa det... Det jag vill ha sagt är att insperera folk till att plugga, och att folk ska förstå vikten av det inför framtiden. Sedan att de blir fler än jag som älskar att gå till skolan ser jag som en bonus! 
Godnatt på er, nu måste jag sova!   
Kramar


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback